Øllets Dag 2022

Så gik der igen alt for lang tid, hvor jeg ikke har fået skrevet noget old school blog, men til mit eget ynkelige forsvar, så har jeg sagt mange Ord om Øl sammen med Niels Kristian, ligesom der også kommer ord i eget regi på min Facebook- side og på Instagram, så jeg har på ingen måde været inaktiv, men det har måske nok været lidt svært at finde noget at mene noget om, som jeg ikke allerede har ment og skrevet noget om et par gange allerede, og så hygger jeg mig gevaldig meget med podcast- formatet, og heldigvis får vi da ros for vores ord, så mon ikke de vil blive ved at komme i en lind strøm hver anden torsdag?

I lørdags var vejret indstillet på sommer, mens der er efterår på menuen, mens jeg skriver dette. Med hjem fra i lørdags havde jeg bl.a. IPA fra Thisted, som er en tilpasset/ny udgave af en øl, som tidligere har fungeret langt dårligere end nu. Den er faktisk ganske fin.

Normalt så deltager jeg i Øllets Dag i Fredericia, hvor jeg jo gennem årene har været med til at arrangere dagen, bl.a. som lokalformand og bestyrelsesmedlem, men i år var det anderledes. Som en del nok ved, så er jeg ret vild med Amager Bryghus, som jeg selv gennem længere tid prøvede at lokke til festivaller i Jylland, men i stedet for at Amager kom selv, så endte det med, at vi var tre kammerater, der blev til en slags jysk festivalcrew for Amager. Vi er stadig to i gang forskellige steder rundt omkring, og nu har Søren og jeg selv været udsat for den store glæde, at nogen har villet lokke det jyske hold af sted til et event langt hjemmefra. Kjeld, som er brygger på Thisted Bryghus, har gennem et par år prøvet at lokke mig, og dermed os, en tur til Thisted og til Thisted Ølefestival, som holdes på bryghuset i samarbejde med de lokale ølentusiaster, og i år lykkedes hans projekt, og vi startede bilen i Fredericia i fredags og kørte mod Thy. Det skulle blive en tur, som vi på ingen måde kom til at fortryde, for sikke dog en gæstfrihed vi blev mødt med lige fra det øjeblik vi satte vores fødder på bryghuset. Indenfor fem minutter drak vi frisk Thy Pilsner på fad og ligeså hurtigt blev vi, sammen med de også nys ankomne folk fra Spybrew, serveret hjemmelavet lasagne med tilbehør. Kjeld havde lovet, at han ville finde overnatning til os, og i løbet af kort tid blev vi afhentet af den ene halvdel af vores værtspar, som efter lidt hygge på bryghuset tog os med hjem til fruen, hvor vi hyggede lidt tid med lidt øl, bl.a. en rigtig fin hjemmebrygget stout. Næste morgen mødte mig med en fremragende udsigt og fantastisk morgenmad med hjemmebagte boller og rugbrød med rigtig god ost fra Thise Mejeri. Det kunne virkelig noget. Fra lørdag til søndag fik vi endda selskab af Jonas fra Fanø Bryghus, så hyggen blev kun endnu bedre. I løbet af de dage vi var der servicerede vores vært os også som chauffør mellem hjem og bryghus. Vi er blevet inviteret tilbage næste år, og allerede inden jeg har skrevet noget om selve festivalen lørdag, så kan jeg da godt afsløre, at det tager vi gerne imod, hvis Amager vil have os af sted igen, for det hele spillede som det skulle i forhold til det hele.

Vi ankom og gik i seng i mørke første aften, men sikke dog en udsigt der mødte mig udenfor mit værelse lørdag morgen. Fantastisk udsigt over Thisted Bredning

Lørdag blev vi i god tid kørt til bryghuset, hvor Øllets Dag skulle markeres i et kæmpestort telt, hvor alle udstillerne stod i to lange rækker på langsiderne. Det fungerede rigtig fint, og det virkede ikke voldsomt pakket, selv om der på forhånd var udsolgt med 1300 biletter, hvilket jeg synes var ret imponerende, men som en af de lokale sagde, så sker der jo heller ikke så meget andet. Det gjorde der til gengæld til Øllets Dag, for jeg har faktisk ikke fået taget så mange billeder, da vi havde relativt travlt det meste af dagen, men der var rigelig tid til hygge og snak med gæster og andre udstillere. Jeg hørte kun rosende ord om arrangementet, og det nærmeste vi kom utilfredshed var på grund af, at vi havde det positive problem, at vi løb tør for et par af de øl vi havde med, men alle seks varianter blev taget rigtig fint imod.

Lidt stemning fra teltet først på dagen.

Vi fik skænket en masse øl, og det er klart mit indtryk, at alle de andre bryggerier, som i flæng, foruden Amager, f.eks. talte Gamma, Spybrew, Det lille Bryggeri, Schwesterbrau, Slowburn og en del flere mere lokale, men der var også plads til en række håndbryggere, der også lod til at have en rigtig fin dag. Jeg nåede ikke ret meget omkring i løbet af dagen, så mine smagsprøver var koncentreret om egen stand med lidt afstikkere til den andre, der stod i nærheden.

Da dagen lukkede for gæster, så var der efterfest, og der blev der bedre tid til at få smagt på lidt øl fra de andre bryggerier, hvor nogle stykker vente hanerne og lod det resterende øl stå til venlig selvbetjening. Jeg tror nok, at jeg fik taget det Spybrew, som tilkom mig.

Codename Thy som er et collab mellem Thisted og Spybrew og så et lille glas 2650 pilsner. Et par stykker af det øl, som vi fik til maden til efterfesten.

Efter en omgang rigtig lækker hjemmelavet mad, så stod den på rundvisning på bryggeriet, hvor Kjeld med flere bød på fine røverhistorier, sjove anekdoter og spændende smagsprøver. Jeg kan da godt løfte sløret for, at der sker noget, indtil videre spændende nyt senere på året, og at Limfjordsporter uden lakrids faktisk er ret godt. Den gad jeg godt have på markedet frem for den med ekstra lakrids, bare lige hvis Kjeld og Aage læser med.

Trætte og glade blev vi hentet af vores vært efter en rigtig fin dag og aften, og med sådan en gæstfrihed og sådan et værtsskab, så er det ikke underligt, at flere af de sjællandske bryggerier kommer igen år efter år. Jeg håber meget, at flere vil komme til, både som udstillere og som gæster, for det her er altså et ret fint arrangement, som på fineste vis slår fast, at øl er en social ting, som ikke bliver ringere i godt selskab. og med fin mad og god livemusik.

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.