50 øl jeg skulle smage før jeg dør

Dem der følger min side på Facebook kunne i går se, at jeg brugte det meste af dagen på en ganske omfangsrig smagning, der var baseret på på Carsten Berthelsen og Rolf Nielsens bog “50 øl du skal smage før du dør”, som i nogle år har stået i min reol. Den slags bøger har det jo med at blive outdatede, så den er da også udkommet i en revideret udgave, som denne smagning tog udgangspunkt i. Arrangementet var kommet i stand, da Thor Abildgaard fra Horsens sammen med sin ølgruppe skulle finde på en smagning. Omfanget af øl og de logistiske udfordringer gjorde, at Thor foreslog Henrik Feldthaus fra Beershoppen i Kolding at man arrangerede det som en offentlig smagning. Den var Henrik med på og planlægningen kunne gå i gang. Henrik fik fremskaffet det meste af øllet, enkelte måtte dog erstattes af lignende øl, f.eks. var Brewpub Cole Porter blevet til Hornbeers Charlie´s Cool Porter,  og sammen med René fra butikken blev en del af det hentet hjem fra rundt omkring i Danmark eller Belgien. 

Det var ikke mørkt, sødt og tungt det hele. Denne fremragende kriek var en af dagens højdepunkter for mig


Undervejs i processen er Carsten Berthelsen blevet overtalt til at deltage i arrangementet, så den præsentationsmæssige side af sagen var i hus, så var spørgsmålet bare, om man kunne sælge billetter til arrangementet, men på trods af prisen på knap 700 kroner, så var det intet problem, så arrangementet måtte flyttes i større lokaler end planlagt. Således mødte lige i underkanten af 100 mennesker mennesker op til en lang, men fremragende dag i øllets tegn.

Berthelsen i aktion. Det var mimik og røverhistorier til den store guldmedalje

Det vil nok blive for voldsomt at beskrive alle øllene, men det var sådan en slags walk down memory lane- smagning, hvor øl man ikke havde smagt i meget lang tid kom på bordet og udvalget afspejler selvfølgelig forfatternes stil og smag i øl. Selv havde jeg nok valg helt anderledes, men så må jeg jo selv lave sådan en smagning en anden gang. Selve smagningen var delt op i tre smagninger, så vi i løbet af dagen fik afvekslet mellem det lyse og lette, det lyse og stærke og det mørke, stærke, søde og krydrede. Det var egentlig en fin måde at organisere det på, da programmet var ret stramt. I første omgang, fra 9.30 til frokost, stod Henrik, Thor og René for præsentationerne, da Berthelsen først kunne være til stede over middag. Efter de første seksten øl var der en rigtig fin frokost fra kantinen på KUC, hvor vi holdt til. Næste afdeling startede med en gæsteoptræden fra Ole Madsen, da vi skulle have præsenteret en lys og relativt letløbende tysk pilsner fra Jever. Lige hans boldgade, selv om jeg da gerne indrømmer, at det er en fremragende pilsner. Undervejs i Oles præsentation sluttede Berthelsen sig til selskabet og så gik det derudaf i vanlig Berthelsen- stil med opløftet sprog og voldsom mimik. Det er egentlig ganske underholdende, omend en del af anekdoterne og vittighederne måske snart trænger til en fornyelse. Der var helt sikkert en del af selskabet, der havde svært ved at holde latteren tilbage, men af hvilke grunde må være usagte.

Efter anden runde var det tid til aftensmaden, som var ganske fremragende, selv om nogen vil påstå, at det ikke var stor kogekunst, men efter godt tredive øl, så var det lige hvad vi trængte til. Godt, nærende og rigtig velgørende og perfekt afstemt i forhold til de øl det skulle matche. Begge øl indgik desuden i retterne, så jeg fandt et sted, hvor den i øvrigt voldsomt søde og i mængder over 5 cl rædsomme Samiclaus havde sin plads.

Menuen bestod af svineskank marineret i 48 timer i Sort Hvede, serveret med dobbeltbafte kartofler, rodfrugter, sauce og en coleslaw. Det var lige hvad kroppen havde brug for. Desserten vidt i øvrigt chokolademousse med Samiclaus i og til. Også ganske glimrende

En del deltagere så efterhånden lidt slidte ud, men udsigten til programmet i sidste runde livede dem op og selv om lydniveauet indimellem var lidt vel højt i forhold til præsentationerne, så kom vi rigtig fint i mål. Afslutningen blev en sammenlignende smagning af Westvleteren 12 og Rochefort 10, hvor Berthelsen ved håndsoprækning kårede Kolding og omegns favorit. Det blev i øvrigt ganske klart Rochefort 10, men om det var af reelle grunde eller om folk også tog value for money med i betragtningen skal jeg ikke kunne sige, men min favorit vandt i hvert fald. Den står altid på bordet hos familien Ousen juleaften, hvor den gør et perfekt job.

Så klart denne bloggers favoritquadruppel, selv om Westvleteren 12 bestemt heller ikke er helt tosset.


Det var en rigtig hyggelig dag i rigtig godt selskab, vi var f.eks. omkring tyve af fra Fredericias lokalafdeling af Danske Ølentusiaster, så der blev hygget igennem med gamle venner, men også med lidt nyere medlemmer, som jeg ikke kender så godt. En rigtig fin oplevelse og skulle I komme forbi en smagning af samme karaktér, så kom endelig af sted. I løbet af dagen fik Beershoppen og Berthelsen i hvert fald aftalt, at de næste år laver 24 juleøl du skal smage før du dør, så der kommer helt sikkert en mulighed der.

Hvis I vil se hvad jeg syntes om øllet, så må jeg henvise til min profil på Untappd, hovr alle halvtreds har fået en bedømmelse, men ikke alle har en kommentar tilknyttet. Dertil gik det simpelt hen for stærkt. I første afdeling havde vi f.eks. kun fem minutter pr øl. Generelt set, så var det halvtreds solide øl, selv om jeg klart synes der er missere. Der er altså ingen grund til at drikke Fynsk Forår og der er også lidt for mange tunge sukkerbomber, men som samlet oplevelse er det fremragende.

Undertegnede foran dagens program

One thought on “50 øl jeg skulle smage før jeg dør

  1. Pingback: Årets øloplevelse 2016 | Ousen om øl

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.