Power Ranking Årets Bryggeri 2018

Som med Årets Ølnyhed 2018, så vil jeg her prøve, at give mit bud på hvordan de indstillede står i forhold til hinanden på min helt subjektive liste. Jeg tager naturligvis udgangspunkt i mine fornemmelser og de debatter, der bl.a. kører på Facebook på forskellige sider og grupper.

I mine øjne er der tre kandidater, der skiller sig ud i toppen og de rangerer i mine øjne som nedenstående. Under listen kan I se nogle af begrundelserne for de tre favoritter. Resten må I se her.

For at der ikke skal herske tvivl om min neutralitet, så vil det være rigtigt at oplyse, at jeg har deltaget i udvalgsarbejdet med Årets Ølnyhed, og dermed også Årets Bryggeri, men jeg har ikke deltaget i nomineringer og har ikke adgang til at se afgivne stemmer. Denne power ranking er 100% for egen regning.

  1. Amager Bryghus
  2. Ebeltoft Gårdbryggeri
  3. Thisted Bryghus

Amager er indstillet af seks lokalafdelinger bl.a. med begrundelserne “Amager Bryghus er et af meget få danske bryggerier, der helt velfortjent har opnået international succes på baggrund af fremragende og nyskabende øl, den store bredde i sortimentet, konstant fornyelse og internationalt udsyn. Bryggeriet skaber fortsat stor omtale af godt øl gennem deres collaborations med udenlandske bryggerier i verdensklasse.” “Vi har et bryggeri i verdensklasse i Danmark – et bryggeri med fantastiske øl og en god nysgerrighed efter at prøve nye ting af. De har taget tingene et skridt ad gangen gennem mere end ti år, og sidste år kunne de flytte og udvide bryggeriet markant.”

Ebeltoft er årets topscorer med syv indstillinger. De er bl.a. begrundet på følgende måde. “Ebeltoft Gårdbryggeri brygger spændende og eksperimenterende øl. Blandt andet på lokale råvarer. På bryggeriet er der i et bredt udvalg af øl på hanerne. Der er mulighed for at købe eller selv medbringe mad til grillen. Bryggeriet er hyggeligt, har god stemning og en skøn natur.” og “Desuden har bryggeriet en fantastisk hyggelig beliggenhed, hvor man har mulighed for at medbringe mad til grillen, og hvor der arrangeres mange spændende musik- og madarrangementer. Det er et innovativt bryggeri med noget, man kan kalde sin egen stil, og et bryggeri, som i særdeleshed udbreder kendskabet til det gode øl.”

Thisted Bryghus kar “kun” fået tre indstillinger, men de har et solidt regionalt bagland og meget bred distribution, så de må altid regnes blandt favoritterne. “Thisted Bryghus har et bredt udvalg og er ikke bange for at prøve noget nyt. ” og “Kvalitetsprodukter fra bryggeriet kan købes i detailhandel i hele landet, uden undtagelse. Der er desuden stor fokus på anvendelse af pressen samt de sociale medier til udbredelse af kendskabet til – ikke blot deres egne – men også andres specialøl. Blandt andet ved, i samarbejde med Danske Ølentusiaster, at byde andre bryggerier velkomne på Thisted Bryghus ved den årlige, lokale ølfestival.”

Derefter følger ret tæt felt og nogle, i mine øjne urealistiske kandidater. Det lille Bryggeri og Ølværket har hver fået tre indstillinger, men jeg ser nomineringerne, som værende meget lokale, hvad Thisteds også var, men her er ikke den samme brede distribution og jeg ser dem derfor kun som outsidere.

Man ved aldrig med Indslev, som normalt rangerer højt, men i et år hvor de er gået konkurs, og er blevet overtaget af nye ejere, så bør de ikke vinde. Hornbeer er også en af medlemsfavorit, men de er blevet solgt og jeg ved ikke, om de står stærkt nok uden Jørgen og Gunhild.  

Dernæst er der et felt af gode kandidater, som dog nok også er for lokale, eller måske også for meget for nørderne, til at have en chance i det store billede, selv om de alle brygger godt øl. Det felt tæller navne som Alefarm, Fanø, Åben, Kongebryg, Brew42 og Bøgedal. I dette felt ville jeg selv have Alefarm og Åben blandt de absolutte favoritter, men jeg er næppe repræsentativ for medlemmerne af DØE.  

Viborg gør det altid godt til festivaler og har også sejre i festivalkonkurrencer med i bagagen, men jeg kan have min tvivl, om deres brand er stærkt nok hos medlemmerne på landsplan. 

Fuglsang, Hancock, Skagen og Fur har også modtaget indstillinger, men jeg tvivler på deres chancer. De brygger som sådan noget fint øl, men er der spræl nok i deres produkter og deres image?

Tilbage har vi hvad jeg vil betegne som meget lokale indstillinger, som næppe får en chance overhovedet. De tæller Bicycle Brewing, som jeg har hørt om, men aldrig smagt øl fra, Svenborgsund, som jeg heller ikke har smagt noget fra, Small Batch Brewery fra Bornholm, hvis øl jeg lige har stiftet bekendskab med og så Skands, som jeg tidligere har kunnet købe lokalt, men som jeg ikke har set i årevis
Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.